niedziela, 10 marca 2013

O kuchennych wtopach i drożdżowym pachnącym cynamonem

Czasem tak bywa, że im bardziej się chce, tym bardziej nie idzie. Moje ostatnie dwa tygodnie w kuchni pewnie można streścić w dwóch krągłych słowach: Kitchen Fail. Pierwsza wersja cynamonowego wieńca też nie wyszła zgodnie z planem, ale tym razem postanowiłam nie poddawać się. Jak śpiewa pewien band (nazywany najbrzydszym zespołem świata, ale nie mnie to oceniać): „Po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój.” Zawierzyłam podstarzałym gwiazdom rocka i  przyznaję – mieli rację. W kolejnym podejściu z pieca wyjechał prawdziwy wieniec, taki jak ten u Justynki. To ona wygrzebała  przepis i zaraziła szajbą na drożdżowe. Dzięki niej w cynamonowym domu znowu zrobiło się naprawdę pysznie! 



Cynamonowy wieniec

Ciasto:

2 szklanki mąki
¾ szklanki ciepłego mleka
1 żółtko jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka świeżych drożdży
1/8 szklanki stopionego masła
szczypta soli

Nadzienie

3 łyżeczki cynamonu
4 łyżki brązowego cukru
¼ szklanki stopionego masła



Pokruszone drożdże zalej ciepłym mlekiem (nie gorącym!) z cukrem i wymieszaj. Po 5 minutach mikstura powinna „ruszyć”, tzn. drożdże zaczną bąbelkować a poziom płynu zacznie się podnosić. (Jeśli nic się nie zadzieje, może to oznaczać, że drożdże są np. stare i zwietrzałe, wtedy nawet nie warto psuć nimi reszty składników. Zawsze sprawdzaj datę ważności na drożdżach, powinny być giętkie i kruche, a ich zapach musi kręcić w nosie!) W międzyczasie wysyp mąkę zmieszaną z solą i zrób dziurkę na środku. Wbij tam żółtko, dolej masło a następnie drożdżową miksturę. Zacznij ugniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformuj z niego bułeczkę i połóż w misce przykrytej ściereczką. Miskę zostaw na leżakowanie w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie rozgrzej piekarnik do 180 C. Rozwałkuj ciasto najlepiej na kształt zbliżony do prostokąta o grubości 1 cm. Posmaruj równomiernie roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zroluj jak roladę i przekrój wzdłuż jak na zdjęciach. Uformuj warkocz a z niego wieniec. Piecz ok. 30-35 minut.



Przepis pochodzi ze strony Totally Love It.

Rada 1: Jeśli właśnie macie na koncie jakąś kuchenną wpadkę, pamiętajcie, że zawsze może być gorzej... albo śmieszniej. Na przykłada tak, jak na stronie CakeWrecks. Polecam! 

Rada 2: Jeśli nie udaje się w starciu z piekarnikiem  i patelnią, czas nastawić nalewkę! Moja już niedługo na blogu.

2 komentarze:

  1. Ten warkocz to dzieło sztuki ! Pysznie Ci to wyszło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Na pewno będzie powtórka z rozrywki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...