sobota, 27 października 2012

Francuska tarta z jabłkami i słonym karmelem

Ostatnio coraz bardziej mimowolnie sięgam po książki poświęcone francuskiej kuchni, co dla dyplomowanego amerykanisty nie jest szczególnie typowe, przyznajcie sami. Z zachwytem wczytuję się w opowieści o pachnących bagietkach i spacerach wzdłuż Sekwany. (Na razie więcej nie zdradzę, bo szykuję przynajmniej jedną notkę recenzującą nowości rynkowe o Paryżu.) Przepisy ze słowem „francuskie” same wpadają mi w ręce. Tym razem coś dla fanów ciasta francuskiego, które może nie jest zbyt efektowne, ale na pewno bardzo smaczne. Moja cienka tarta to podobno jesienna wariacja na temat ciasta galette, które tradycyjnie przygotowuje się we Francji na Święto Trzech Króli. Patrząc na pierwszy śnieg za oknem, bez trudu się tam przenoszę…



Francuska tarta z jabłkami i słonym karmelem

Ciasto:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 duże jabłka
Sok z 1 cytryny
2 łyżki niesolonego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki do obsypania ciasta

Słony karmel:
1/4 szklanki cukru (50 g)
1/5 łyżeczki soli
2 łyżki niesolonego masła


Rozgrzej piekarnik do 200C. Rozłóż ciasto i obsyp z obu stron mąką. Obierz jabłka, pokrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Wyciśnij sok z cytryny w płaskim naczyniu, dodaj wodę , by płyn zakrył obrane połówki jabłka. Dzięki temu nie ściemnieją. Sporą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż ciasto. Prawdopodobnie okazać się za duże, więc zawiń boki, tworząc ramkę. Możesz zrobić wzorek na krawędziach używając widelca. Jabłka wyjmij z soku i osusz, pokrój połówki na cieniutkie plasterki. Rozłóż je na cieście tworząc mozaikę, zostawiając krawędzi. Jabłka oprósz  równomiernie cukrem, dodaj pokrojone w kostkę masło. Wstaw do piekarnika, a po mniej więcej 20 minutach pieczenia, zacznij robić karmel. Do rondelka wsyp cukier i rozgrzewaj na średnim ogniu mieszając, gdy zacznie się topić. Gdy całość na bierze miedzianego koloru, zestaw z ognia, dodaj masło i sól. (Karmel nie będzie tak naprawdę słony, smak soli jest ledwie wyczuwalny.) Wyjmij ciasto z piekarnika, powinno być już zarumienione. Jeśli karmel zastygł, na chwilkę podgrzej go i następnie rozsmaruj silikonowym pędzelkiem. Ciasto wstaw na około 5 minut do piekarnika. Podawaj ciepłe na przykład z kulką waniliowych lodów.

Przepis znalazłam na blogu smittenkitchen.com 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z jabłkami. I ciasto francuskie. I karmel :-D Będę piekła to ciacho na dużą imprezę rodzinną za tydzień. Już się nie mogę doczekać :-D Dzięki za inspirujący przepis Justka!
    Dorota P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dzieła Dorotka! :-) Trzymam kciuki za efekt końcowy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...