czwartek, 1 sierpnia 2013

Masło guacamole mistrza Kurta


Wariacja mistrza Kurta na temat meksykańskiego guacamole. Zaskakująco świeży smak lata, idealny zwłaszcza w towarzystwie grillowanego mięsa. Podstawą przepisu jest miękkie awokado. Jak je wybrać? Kierujcie się prostymi wskazówkami. Niedojrzałe awokado jest w dotyku jak czoło, odpowiednio dojrzałe – jak nos, przejrzałe – jak policzek.

1 duże awokado (lub 2 małe)
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
ok. 2 cm korzenia imbiru
sok z 1 limonki
75 g masła w temperaturze pokojowej
2 szczypty soli
2 szczypty kminu rzymskiego 

Z przekrojonego na połówki awokado usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ i rozgnieć go w misce widelcem. Dodaj resztę drobno posiekanych składników, dopraw. Całość zmiksuj razem z masłem do konsystencji gładkiej pasty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...