wtorek, 19 marca 2013

Zimowe muffiny z powidłami śliwkowymi



Już za chwilę, już za minutkę grzaniec galicyjski pójdzie w odstawkę, a z nim zimowe wieczory zajadane piernikowymi przysmakami. Czas pożegnać zimę, pożegnać ją godnie. Póki co, śnieg nie planuje ewakuacji, a temperatury pozwalają zapomnieć, że za chwilę wiosna. Na ostatnie podrygi mroźnej zawieruchy proponuję zimowe muffiny z powidłami śliwkowymi.

2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
pół szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych



Połącz sypkie składniki z wyjątkiem kakao. W rondelku rozpuść masło, po wyłączeniu dorzuć połamaną czekoladę i kakao. Mieszaj do uzyskania  gładkiej masy. Jajka w temperaturze pokojowej ubij z cukrem do puszystości. Dodaj wanilię. Połącz masę jajeczną z czekoladową. Łyżkami, stopniowo dodawaj śmietanę na przemian z sypkimi składnikami. Do papilotek nałóż łyżkę ciasta, na nią łyżkę powideł (dobrze sprawdzają się śliwkowe z Biedronki), a następnie znów łyżkę ciasta. Piecz do suchego patyczka ok. 25-30 minut w temperaturze 170ºC.

Przepis Doroty Świątkowskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...