niedziela, 2 grudnia 2012

Muffiny marchewkowo-serowe

Pracowity tydzień z jedzeniem w biegu na szczęście za mną. Wczoraj rzuciłam się w wir nadrabiania kuchennych zaległości, czego efektem są muffiny marchewkowo-serowe. Inspiracją był przepis z najnowszej książki Sophie Dahl „Na każdą porę”. Sophie zamieściła go w dziale „Letnie śniadania”, ale dla mnie to wybitnie zimowy deser, takie preludium do świątecznego piernika. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne, a krem aksamitny i nieprzesłodzony. Dokładnie takim kremem przekładam Red Velvet Cake, jeden z moich ulubionych, typowo amerykańskich tortów. Przepis oczywiście tuninguję. Sophie proponuje mąkę orkiszową, ja użyłam pszennej. Zamiast ciepłej wody dodaję do ciasta mleko, a krem ma moim zdaniem lepszą konsystencję z choćby niewielką ilością masła. Zamiast Philadelphii używam kremowego serka śmietankowego Turek, który obecnie jest chyba jego jedynym tańszym i udanym odpowiednikiem. Miałam pod ręką rękaw cukierniczy i trochę czasu, więc postarałam się o sklepową, cupcake’ową wersję muffinków. Muszę jednak przyznać, że bardzo lubię krem niechlujnie nałożony nożem lub szpatułką, lekko oprószony cynamonem. Takie przypomnienie, że muffiny są homemade.



Porcja na 12-14 muffinów

200 g cukru (niecała szklanka)
160 g mąki (1 ¼ szklanki)
1 łyżeczka sody
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta gałki muszkatołowej
185 ml oleju bezsmakowego (3/4 szklanki)
2 jajka
1 ½ startej na średnich oczkach marchewki
1/3 szklanki mleka

Krem

250 g (2 opakowania) serka Philadelphia lub odpowiednika
1/3 kostki masła (60 g)lub po prostu kilka łyżek
1/2 szklanki (120 g) cukru pudru  
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Rozgrzej piekarnik do 180C. Ubij jajka z cukrem i olejem. W osobnej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodaj startą marchewkę. Połącz sypkie składniki z masą jajeczną i dolej mleko. Wymieszaj wszystko i rozkładaj ciasto do papilotek. Piecz ok. 25 minut. By przygotować krem, zmiksuj masło w temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Dodaj serki, ekstrakt i ucieraj do uzyskania gładkiej masy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...