poniedziałek, 17 grudnia 2012

Subiektywny przegląd prezentów gwiazdkowych dla żarłoków


Do Wigilii został dokładnie tydzień, a ty ciągle nie wiesz co włożysz pod choinkę bliskiemu twemu sercu żarłokowi? Wchodzisz do Empiku i dostajesz oczopląsu? Znam to. Na rynku coraz więcej pięknie ilustrowanych publikacji o gotowaniu, ale zorientowanie się czym tak naprawdę się różnią (oprócz nazwiska autora) wcale nie jest bułką z masłem. Bo jak trafić w nie do końca znane gusta wymagającej cioci i nie obrazić hipsterstwem babci-tradycjonalistki? Nie wpadajmy w panikę. Niezależnie od tego czy chcesz obdarować mamę, siostrę czy brata, mój subiektywny przegląd nowych wydawnictw kulinarnych pomoże wyjść cało z najgorszych przedświątecznych opresji.


  1. Dla młodych hipsterów z vintage inklinacją
Jeśli osoba, którą zamierzasz obdarować uwielbia gotować, a w dodatku jest wyraźnie alternatywną postacią (lub przynajmniej chciałaby taką być), na pewno ucieszy się z najnowszej książki Sophie Dahl „Na każdą porę”. Sophie w otoczeniu vintage przedmiotów przygotowuje takie cuda jak burgery z ciecierzycy z sosem tahini, lazanie z tofu, francuskie tosty orkiszowe czy sałatka z soczewicy.

Dla kogo? Dla wszystkich antyfanów Jamiego i Nigelli.

Sophie Dahl
Na każdą porę
Wydawnictwo FILO
54, 49 zł








  1. Dla użytkowników Cyfrowego Polsatu
Ukochana ciocia nie przegapi żadnego odcinka Kiepskich, uwielbia Ewę Wachowicz i Grycanki? Właśnie z myślą o niej na rynku ukazała się książka autorstwa Marty Grycan „Kuchnia Haute Couture”. Oprócz dość kuriozalnych zdjęć przedstawiających życie naszych polskich Carringtonów, czytelnik znajdzie tam sporo sensownych przepisów, nie tylko na słodkości.

Dla kogo? Dla wszystkich kochających białe kozaczki.

Marta Grycan
Kuchnia Haute Couture
Wydawnictwo G+J
47, 49 zł








  1. Dla wiernych kolekcjonerów
Nie łudź się, Twój obdarowany ma już prawdopodobnie wszystkie dotychczasowe książki Nigelii, również „Nigella świątecznie”, która przy tej okazji byłaby najlepszym wyborem. Istnieje jednak cień szansy, że nie ma tej ostatniej, poświęconej włoskiej kuchni. Od momentu wydania „Nigellisima” doczekała się wielu mniej i bardziej pozytywnych recenzji, ale być fanem Nigelli i nie mieć jej ostatniej książki na półce, to jest dopiero wstyd!

Dla kogo? Dla wiernych fanów Nigelli, nie zrażonych jej nową, nienaganną figurą.

Nigella Lawson
Nigellissima. Włoskie inspiracje
Wydawnictwo FILO
57,41 zł








  1. Dla cierpliwych followersów 
Szukasz prezentu dla fana Podlasia, romantycznych zdjęć i koronki? Dla kogoś, kto bez przerwy wszystko wokół fotografuje, buja się po drogich kawiarniach albo przynajmniej marzy o tym by w godzinach pracy wstawiać do piekarnika własne croissanty i dekorować pianką swoją latte? Bez wątpienia ta osoba od lat cierpliwie odwiedza pewien blogowy adres. Jeśli nie jest to niestety Cynamonowy dom, prawdopodobnie chodzi o White Plate – blog Elizy Mórawskiej. Znana internautom jako Liska, właśnie wydała swoją pierwszą książkę dotyczącą przepisów na słodkości. Dobry pomysł na prezent dla fana Elizy, ale nie najlepszy dla zaawansowanej cukiernicy (lub cukiernika).

Dla kogo? Dla estetów szukających podstaw.

Eliza Mórawska
White Plate. Słodkie
Wydawnictwo Dwie Siostry
57,41 zł








  1. Dla światowców z budżetem 
Jeśli osoba, którą masz obdarować uwielbia podróże, ma otwarty umysł i nie boi się eksperymentów w kuchni w wykonaniu sepleniącego blondyna, ta książka jest dla niego. Zawiera wiele ciekawych, naprawdę dobrych przepisów rodem z Hiszpanii, Francji, Grecji, Włoch i innych miejsc, które twoja osoba prawdopodobnie już odwiedziła. Nie zaszkodzi zatem dokupić jakieś kulinarne akcesoria z kuchennej serii Jamiego, by uniknąć rozczarowania.

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy lubią na bogato.

Jamie Oliver
Kulinarne wyprawy Jamiego
Wydawnictwo Insignis
57,84 zł








  1. Dla ciekawskich patriotów
Ostatnia książka przeglądu to najlepszy pomysł dla wszystkich, którzy w kuchni szukają czegoś więcej niż tylko znane twarze i ładne obrazki, a w dodatku cenią polską kuchnię. „Historia polskiego smaku” duetu Mai i Jana Łozińskich to dobrze napisana opowieść o polskiej sztuce kulinarnej, jedzeniu i etykiecie. Dzieje polskiej kuchni od średniowiecznych biesiad po wystawne brunche XXI wieku. 

Dla kogo? Dla starszaków, co lubią czytać.

Maja Łozińska, Jan Łoziński
Historia polskiego smaku
Wydawnictwo Naukowe PWN
73,94 zł








*Zamieszczone ceny pochodzą ze strony empik.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...