niedziela, 11 sierpnia 2013

Słowo na niedzielę


Dzisiejszy post niech będzie odpowiedzią na pojawiające się prośby o pomysł na porządny, niedzielny obiad. Taki, który bez wstydu można zaserwować znajomym i rodzinie. Sekretem jest długa lista składników. Dzięki nim niepozorna sałata lodowa zyskuje drugie życie, polędwiczki wieprzowe zaskakują wyrazistym smakiem a kartoffelsalat rozpływa się w ustach. Trzeba to wypróbować nie tylko w niedzielę!

Polędwiczka wieprzowa w aromatycznej marynacie

1 polędwica wieprzowa
1 cebula
1 chilli
2 cm korzenia imbiru starte na najdrobniejszych oczkach
szczypta mielonego czosnku
szczypta tymianku
ziele angielskie
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

W misce wymieszaj wszystkie składniki . Pokrój oczyszczoną z błony polędwicę na cienkie plastry (ok. 2 cm), połącz z marynatą i odstaw przynajmniej na pół godziny. Smaż na patelni ok. 3-4 minut.

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

7-8 ugotowanych ziemniaków
250 g pieczarek
200 g boczku parzonego pokrojonego w słupki
1 łyżka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki posiekanego czosnku
1 mała cebula drobno posiekana
1 1 łyżeczka octu winnego z czerwonego wina
1 łyżka musztardy
natka pietruszki

Ugotowane ziemniaki obierz z łupin (nie jest to konieczne) i pokrój w grubą kostkę. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie, posól, dodaj boczek i pieczarki. Podsmażaj kilka minut. Dorzuć ziemniaki, wymieszaj z musztardą, sosem sojowym i octem. Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę.

Dressing miodowo-musztardowy

drobno posiekana mała cebulka
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
1,5 łyżki miodu
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
natka pietruszki

Wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę do lodówki. Sałatę lodową pokrój na ćwiartki i polej dressingiem. Na końcu dodaj do sosu pietruszkę lub posyp nią sałatę na talerzu.



Niedzielny obiad inspirowany był kuchnią Kurta Schellera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...