poniedziałek, 17 września 2012

Crumble z nektarynkami

Gdybym miała podać wam sprawdzony przepis na pożegnanie lata i powitanie jesieni, byłby to chyba nektarynowo-cynamonowy crumble, czyli po naszemu cynamonowe nektaryny pod kruszonką. Lubię gdy zapach owoców z cynamonem rozchodzi się po domu. To chyba najprzyjemniejszy sposób na przywitanie jesieni. (Nadejszła wiekopomna chwila – z tym oto przepisem cynamon po raz pierwszy, całkiem oficjalnie pojawia się na łamach Cynamonowego!) Nektarynowy crumble to prosty, no właśnie, właściwie deser. Z drugiej strony znalazłam też sporo przepisów na crumble w sekcjach śniadaniowych. Myślę, że z powodzeniem może stanowić niezły początek dnia, zwłaszcza w weekendy, gdy śniadaniem możesz się spokojnie nacieszyć. Jeśli chcesz zamienić go w ciekawy deser, podawaj z bitą śmietaną. My zjedliśmy nasz crumble na drugie śniadanie.

Nie jestem osobą, która przesadnie liczy kalorie, ale przyznam, że świadomość, iż właściwie jem same owoce ma tu spore znaczenie. Kruszonkę możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące. Nie wiem czego używacie do mielenia migdałów, ja polecam stary młynek do kawy. Być może leży gdzieś u was zupełnie zapomniany. Mój pamięta czasy głębokiego PRL-u i w mieleniu migdałów jest po prostu najlepszy. (Oczywiście można też dostać już gotową mączkę migdałową, ale ja wolę zmielić migdały samodzielnie). Całość przygotujecie w kwadrans plus pół godziny na pieczenie.




4 porcje

4 duże, soczyste nektaryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki cukru ( zależności od słodkości waszych nekatarynek)
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

1/3 szklanki mąki pszennej (50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
4 łyżki (75 g) cukru demerara lub muscovado
Opcjonalnie: kilka łyżek posiekanych orzechów

Rozgrzej piekarnik do 180C. Wyjmij pestki i pokrój nekataryny na plasterki. Połóż w naczyniu do zapiekania, skrop cytryną i ekstraktem z wanilii. Wmieszaj cukier i migdały, tak żeby wszystkie owoce miały na sobie ich cienką warstwę. Na końcu posyp cynamonem. Możesz już zająć się przygotowaniem kruszonki. Mąkę wymieszaj najpierw z cukrem, proszkiem do pieczenia (używa go np. Nigella, ale nie jest niezbędny) i ewentualnie orzechami. Pokrój nożem masło i lekko ugniataj z sypkimi składnikami. Ja używam do tego najpierw widelca. Gdy całość będzie przypominała różnej wielkości grudki, posyp nimi owoce i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...