poniedziałek, 3 września 2012

Malinowe serce

Fakt – ciasto, które dzisiaj zamieszczam znalazłam w książce Nigelli Feast w rozdziale Valentine’s Day, ale ani myślę czekać do lutego. Połączenie czekolady, malin i bitej śmietany to samo dobro. Każda okazja jest najlepszą okazją, by je zaserwować i spałaszować. Nie muszę się tu chyba szczególnie usprawiedliwiać. W wykonaniu jest banalnie proste, a efekt końcowy może być całkiem niezły, jeśli tylko wzbijecie się na wyżyny swoich zdolności dekoratorskich, których mi akurat brakuje.:-)Ciasto, krem i polewa to kilka prostych składników, które nieco zmodyfikowałam, bo w pierwotnej wersji spody wychodzą zbyt suche (zbyt mało masła), a krem za mało słodki (ilość cukru pudru w kremie dopasujcie do skali słodkości swoich malin).


Ciasto

0,5 szklanki mleka
4 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka (medium size)
1 szklanka cukru
1 ¼ szklanki mąki
4-5 łyżek kakao
1 łyżeczka sody

Rozgrzej piekarnik do 170⁰CWlej mleko do rondla i dodaj masło, podgrzewaj, aż całość się rozpuści. Do gorącego płynu dodaj ekstrakt waniliowy. Połącz jajka z cukrem, ucieraj do konsystencji lekkiej masy. W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę, kakao i sodę. Stopniowo dodawaj do jajek i cukru gorące maślano-waniliowe mleko, co chwilę mieszając całość. Następnie partiami dodawaj sypkie składniki. Wymieszaj wszystko.  Wyłóż papierem formę w kształcie serca (ok. 23 cm) i wylej połowę masy. Piecz około 20 min, ale nie przetrzymuj ciasta zbyt długo w piekarniku bo cienki blat będzie bardzo suchy. Gdy ostygnie, delikatnie zdejmij papier i powtórz wszystko z drugą połową ciasta. Jeśli masz możliwość, upiecz od razu 2 blaty na raz. Ja piekłam jeden po drugim.   


Krem

125 ml śmietany 30%
125 g malin
1-2 łyżki cukru pudru

Zanim przełożysz malinową kanapkę kremem, ciasto musi porządnie ostygnąć. W międzyczasie ubij śmietanę, dodając cukier puder. Przy ubijaniu bitej śmietany (i nie tylko), ważne jest, by w dobrym momencie powiedzieć „stop”. Uważaj, żeby nie „przebić” śmietany, to znaczy nie ubijaj jej za długo, bo nim się obejrzysz zaczniesz robić masło. Pojawią się grudki, z którymi nie da się potem zbyt wiele zrobić. Wystarczy, że śmietana będzie dość sztywna. I na koniec najprzyjemniejszy moment – wrzucanie malin do kremu i rozgniatanie widelcem o ścianki. Całość nabierze lekko różowego koloru.

Polewa

1 tabliczka gorzkiej czekolady (90-100g)
150 ml śmietany 30%
1 łyżka golden syrup*
125 – 200 g malin do dekoracji

Gdy przełożysz ciasto malinowym kremem pozostaje tylko zrobienie polewy. Wykorzystaj do tego dobrą, gorzką czekoladę z jak największą zawartością kakao. Rozpuść ją razem ze śmietanką i golden syrup na niewielkim ogniu. Gdy czekolada zamieni się w płynną masę, zdejmij garnek z ognia delikatnie mieszając, aż otrzymasz powoli gęstniejący, czekoladowy płyn. Rozsmaruj go na powierzchni serca i udekoruj malinami zgodnie z artystycznym zamysłem. J


*Golden syrup dostaniesz np. w Marks&Spencer lub Kuchniach Świata (między innymi: Arkadia, Złote Tarasy, Galeria Mokotów).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...