sobota, 29 września 2012

Dżem z zielonych pomidorów

U mnie zaczęło się sobotnie urwanie głowy, więc na szybko wrzucam wam zadanie domowe na weekend. Ten post to ciąg dalszy mojej kulinarnej sesji z Agatą. Dżem z zielonych pomidorów robi się naprawdę bardzo łatwo, smak jest ciekawy, trochę hmmm mirabelkowy? Sprawdźcie sami.

Po robocie.   

1 kg zielonych pomidorów
½  szklanki cukru
sok z 2 dużych cytryn

Pomidory pokrój w drobną kostkę, razem ze skórą.  Wrzuć do gara z grubym dnem lub na dużą, solidną patelnię. Dodaj sok z cytryn (bez pestek!) i połowę cukru. Pogotuj całość ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.  Gdy uzyskasz kolor nieciekawej żółtej mazi, jesteś w domu. Dodaj resztę cukru i jeszcze przez chwilę gotuj. Przelej do sterylnych słoików i ustawiaj do góry dnem. Taki nietypowy dodatek do deserów. O!

Przed robotą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...