piątek, 11 października 2013

Gruszkowe clafoutis


Clafoutis, czyli tarta na sposób francuski. Tradycyjne clafoutis to czereśnie lub wiśnie zapiekane w rzadkim budyniowym cieście. Ja korzystam z klasycznej receptury słynnych francuskich cukierników z rodziny Roux, którą nieznacznie zmieniłam. Przepis podaję w nieco zmniejszonych proporcjach, gdyż po pierwszej próbie zostało za duża ciasta i sosu. Dojrzałe gruszki znalazły znakomite sezonowe zastosowanie. Jedyną wadą tego przepisu jest to, że ciasto znika stanowczo za szybko!

Potrzebna będzie forma do tarty o średnicy 25 cm i wysokości 2,5 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Najpierw przygotuj ciasto kruche według poniższego przepisu.

Spód z ciasta kruchego z żółtkami

Ten rodzaj ciasta kruchego jest znacznie bardziej łamliwy i nieco trudniejszy w przygotowaniu, za to idealnie komponuje się z delikatnym gruszkowym deserem. Ciasto można przechowywać do tygodnia w lodówce, a w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy.

1 szklanka mąki
100 g masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
dwa żółtka

Na stolnicy usyp górkę z mąki i zrób w niej wgłębienie. Wrzuć w nie masło, sól i cukier. Zacznij urabiać ciasto opuszkami palców. Gdy powstanie góra okruchów, dodaj żółtka i wyrabiaj delikatnie palcami aż powstanie gładka masa. Utocz kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 2 godziny

Gruszkowe clafoutis

ciasto kruche z powyższego przepisu
4 dojrzałe gruszki
sok z połowy cytryny
¼ szklanki mleka
¼ szklanki śmietanki kremówki
1 strąk wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka mąki




Z ciasta rozwałkuj cienki placek (grubość ok. 3 mm) i wyłóż nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Ponakłuwaj ciasto widelcem i schowaj do lodówki na 20 minut. W międzyczasie obierz gruszki i przekrój na połówki. Rozłóż na patelni, zalej sokiem z cytryny i posyp trzema łyżkami cukru. Podsmażaj przez kilka minut, tak by owoce pozostały dość jędrne mimo miękkości. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Wyjmij tartę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp np. fasolę do obciążenia. (Najlepsze będą kulki ceramiczne). Podpiekaj bez farszu ok. 15-20 min. Następnie zabierz fasolę i podpiekaj jeszcze ok. 5 minut aż tarta się zrumieni. Gdy tarta będzie się zapiekać, wlej do rondelka mleko, śmietankę, wanilię i 2/3 cukru. Jajka z mąką i pozostałym cukrem ubij w osobnej miseczce. Gdy mleko w rondlu zawrze, dodaj masę jajeczną i energicznie mieszaj na niewielkim gazie. Odstaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Na upieczonej wstępnie tarcie porozkładaj gruszki pokrojone w paseczki. Zalej je ostudzonym sosem z rondelka i zapiekaj całość jeszcze przez pół godziny lub do momentu, gdy góra się zrumieni. Wystudź ciasto przez 20 minut i dopiero wyjmij z formy. Podawaj najlepiej na ciepło, na przykład z kulką czekoladowych lodów. Możesz też posypać na końcu wierzch ciasta cukrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...