poniedziałek, 21 października 2013

Miłość zwycięży


Miłość do placków ziemniaczanych znów zwyciężyła nad niechęcią do ścierania ziemniaków na tarce. Mieszkanie trzeba było co prawda wietrzyć po sporej dawce ulubionej smażeniny, ale trud się opłacił. Warto było nawet stracić paznokieć w trakcie ścierania, jak się placki kocha tak jak ja. Tym razem sezonowo, z cukinią. Polecam z bryndzą.

Placki ziemniaczane z cukinią

1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1-2 łyżki mąki
1 jajko
1 średnia cukinia
sól zwyczajna, sól czosnkowa, pieprz do smaku


Obrane ziemniaki zetrzyj na najdrobniejszych oczkach a cukinię na średnich. Odsącz zebraną wodę od masy.  Dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, jajko i mąkę. Wymieszaj i dopraw. Smaż na rozgrzanym dobrze oleju cienkie placuszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...