wtorek, 2 października 2012

Najłatwiejsze ciasto w świecie

Najłatwiejsze ciasto w świecie
Nic a nic się go nie gniecie
Ty potrafisz także upiec
Nawet gdy nie jesteś zuchem

Kto nie robił ciasta Radiowych Nutek na Zetpetach, ręka do góry. Pamiętam jak dziś te pikniki po szkole. Klucz na szyi, guma do skakania w kieszeni, a w plecaku Złote Myśli i nieodłączny plastikowy bidon z kompotem (dziś byłby to już vintage bidon!). Do tego, jeśli się poszczęściło, ciasto ze śliwkami zawinięte w papier śniadaniowy. Tak młodzieży, kiedyś nie było ot tak po prostu foliowych torebek na każde życzenie klienta. Co najwyżej, ale z rzadka solidne reklamówki Baltony. Wracając do tematu, było to najlepsze ciasto i najlepsze wspomnienia dzieciństwa. Na bazarku kupiłam śliwki i tak mi się zebrało na wspominki. Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że moje cynamonowe ciasto ze śliwkami to znaczne odejście od koncepcji Radiowych Nutek, wybaczcie. Za to sprawdzone i zdecydowanie najłatwiejsze na świecie.


Cynamonowe ciasto ze śliwkami

Podaję przepisz na prostokątną blachę o wymiarach 25x30. Możecie zrobić odpowiednio mniejsze ciasto zachowując proporcje, ale osobiście uważam, że nie ma sensu. Nikt jeszcze nie słyszał w historii polskiego cukiernictwa, żeby kiedyś choć kawałek tego ciasta się zmarnował. Pisząc szklanka mam na myśli szklankę po Nutelli, ale mogą być oczywiście inne o podobnych gabarytach. Pamiętajcie tylko, żeby tę samą miarę stosować do wszystkich składników.

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
3 jaja (duże)
200 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka oleju bezsmakowego
3 łyżki golden syrup (opcjonalnie)
¾ kg śliwek, najlepiej węgierek
cukier puder do posypania


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Połącz wszystkie sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce rozkłóć jajka, dodaj olej, golden syrup i jogurt. Zabełtaj i połącz z częścią sypką. Wymieszaj mokre z suchym, ale tylko do połączenia się składników. Z umytych śliwek pousuwaj pestki i porozdzielaj owoce na połówki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto,  a na wierzchu poukładaj śliwki, najlepiej skórką do dołu. Piecz do suchego patyczka, czyli ok. 50 minut. (Jeśli nie masz akurat pod ręką patyczka, polecam surowy makaron spaghetti). Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Jutro idę na zakupy... i do dzieła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Na jesienny dzień do kawy będzie jak znalazł. :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...